Zelf Alzheimer meemaken. Eventjes, gelukkig maar.

Op het beeldscherm vraagt mijn dochter of ik koffie wil zetten, maar dat wil ik niet, ik durf niet,  ik heb geen zin om weer de verkeerde kastjes open te doen, op zoek te gaan naar koffie en filters en mokken, en straks zal je zien dat dat koffieapparaat ook weer iets heel geks doet (….). Daar is mijn innerlijke stem weer. ‘Je moet plassen.’
Gelukkig. Dat weet ik nog. Die andere deur in het halletje. Ik loop erheen, open de deur naar de wc en … Sta weer buiten bij de hoofdingang van verzorgingstehuis Padua.
Mijn zus staat triomfantelijk te lachen. ‘Dè war leuk hè?’
Ik schud mijn hoofd. ‘Nee, wat een kutgevoel zeg.’
‘Zodoende’, zegt mijn zus. ‘Dit heeft ons mam iedere dag.’

Dit fragment komt uit Familieopstelling. Into D’mentia is een container waarin je de wereld betreedt die mensen met Alzheimer dagelijks meemaken. Onzekerheid, schaamte, betutteling, vergeetachtigheid, frustratie, woede.
Lees het interessante interview over deze container en plannen om een Virtual Reality-versie ervan te maken. 

alzheimer-dementie-moeder

“In een grote cabine is een woning nagebouwd, compleet met keuken, wc en meubels. Het is een bekend beeld voor de bezoeker, maar toch ook vreemd, legt medeoprichter van IJsfontein Hayo Wagenaar uit. ‘De cabine is tijdens deze ervaring voor je gevoel klaarblijkelijk jouw woning. Als je naar binnen gaat, krijg je een vestje met speakers aan. Het geluid uit die speakers is je interne stem die je vertelt om de boodschappen die je net hebt gedaan in de koelkast te doen of even de radio aan te zetten. Maar waar is die koelkast? En hoe zet je die radio aan? Je bent een vreemde in je eigen huis en je snapt niet waarom je dingen niet kan vinden of waarom bepaalde handelingen niet lukken.’

Ik open mijn tas. Er zit een pak melk, een paar plakken kaas en een ons leverworst in. Goed. Dat moet in de koelkast.
Ik open een van de deurtjes in de keuken. Een kastje met borden. Achter het volgende deurtje staan pannen. De volgende dan. Zoetwaren.
Deze dan? Hebbes! Hm. Daar staan al zes pakken melk.
En kaas en leverworst is er ook nog tot sint-juttemis.” (Uit Familieopstelling)

alzheimer-dementie-moeder

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!