Zelden heb ik meer darlings moet killen dan in de voorbereiding van de workshop ‘Schrijven met een 9’.

Twee groepen van twaalf deelnemers, allemaal mensen die beter wilden leren schrijven. De een als blogger, de ander als woordvoerder van een overheidsinstantie, enkelen die serieus op weg zijn met het schrijven van een boek, een paar mensen die wilden schrijven over verdriet, verlies of simpelweg het leven.

We hebben gesproken over de kern en de kroonjuwelen van een verhaal, over het tillen van een particuliere ervaring naar een universele beleving, over schrijversogen en de kunst van het weglaten. Aan het eind van de workshop heb ik negen Quick Wins geformuleerd, negen tips die altijd werken als je beter wilt schrijven.

Noem er eens een, Kluun? Vooruit dan.

Vertrouw je vrienden niet.

‘Ik hoor van iedereen dat ik zo goed kan schrijven.’ Vergeet het maar.

Vrienden, familie, buren: ze willen aardig zijn. العب الأن Ze kijken wel link uit jouw geschreven baby een lelijk gedrocht te noemen. Daarbij: de meeste mensen weten evenveel van schrijven als een koe van touwklimmen. بت فاينل Ze vinden het al heel wat dat jij wel een aantal woorden foutloos gespeld in de juiste volgorde weet te zetten.

Als je bedolven wordt onder complimenten van je bevriende meelezers, stel dan een paar controlevragen: ‘Hoe vond je het einde?’ ‘En wat vond je van personage x? babylon bet ’ ‘Vond je het geloofwaardig wat er op driekwart van het verhaal gebeurde met personage y?’. Sterkte.

Beter: laat mensen meelezen die niet tot je inner circle behoren. Liefst mensen die geen idee hebben wie je bent. Dat zijn de reacties die je wilt.

Op kluun.nl staan data voor de volgende workshops, ook in Rotterdam.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!