Yab Yum & De Club van Acht

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.22″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text admin_label=”Text” _builder_version=”4.9.1″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”]

In 1986, sloten mijn Bredase vrienden en ik, de Club van Acht, een weddenschap: wie het eerst een ton (in guldens) zou verdienen, zou de rest van de club meenemen naar Yab Yum. Beter kon de tijdsgeest, althans onder rechten-, economie- en HEAO-studenten in die tijd, niet worden samengevat. Zo snel mogelijk veel geld verdienen en daar zoveel mogelijk decadent vertier van bekostigen. Zonder enige terughoudendheid. Het was het hoogtepunt van het Yuppie-tijdperk. De romans van die tijd: “Money” van Martin Amis, “Bright Lights Big City” van Jay McInerney en “American Psycho” van Bret Easton Ellis. Populairste tv-programma in Nederland: RUR (rechtstreeks uit Richter) met Jan Lenferink als rots in de branding der conversatie. Wij, jonge twintigers, liepen door de gangen van ons opleidingsinstituut met gestreepte Jan Lenferink-button-down overhemden, stropdassen en Samsonite-koffers. De Bingoballen van de twintigste eeuw.

Niemand van de Club van Acht heeft de anderen uiteindelijk mee naar Yab Yum genomen. Of we hebben gelogen over onze salarissen, of we zijn uiteindelijk, naar jaren tachtig- en Bingoballen-maatstaven, mislukt.

Op een zonovergoten in maart 2021, bezoek ik Singel 295, het statige grachtenpand waar van 1974 tot 2007 het roemruchte luxe-bordeel Yab Yum gevestigd was. Yab Yum is, met de RoXY, iT, Mazzo en Richter de 5de tent die niet meer bestaat. Vanaf de met graffiti besmeurde trap lees ik de tien geboden van Yab Yum voor, opgesteld door ex-eigenaar Theo Heuft.

LET OP: iedereen die militant woke, SGP, fundamentalistisch-feministisch, cultureel ubercorrect of een christelijke partij stemt, kijk de video op eigen risico : video

Aan de Amsterdamse Nachten wordt herdrukt in een exclusieve uitgave. Je kunt je hier inschrijven voor deze uitgave, gesigneerd door beide schrijvers.”

PS: Anna van ‘t Hek maakte een docu over Yab Yum. Hij is te zien op Picl en binnenkort op NPO.

 

 

 

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!