Meerderheid kinderen voor geweld tegen witte pieten

Een Speldje uit eigen keuken

Volgens een enquête van onderzoeksbureau Motivaction ziet 90% van de Nederlandse kinderen Zwarte Pieten als helden. 72% staat achter de intocht van Sinterklaas. Slechts een kleine minderheid (22%) van de kinderen keurt geweld tegen kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven goed, maar 67% kan ‘in bepaalde situaties’ wel begrip opbrengen voor geweld van racistische strijders tegen witte Pieten.

PVV-leider Geert Wilders is verheugd over de resultaten het onderzoek. ‘Wat mij betreft rotten alle witte pieten nu zo snel mogelijk op naar hun eigen land.’

Minister Asscher noemt de resultaten verontrustend en heeft vanmiddag vier crèches in Amsterdam bezocht om met kinderen in dialoog te treden. Asscher: ‘Dit moeten we met zijn allen niet willen in dit land. Het neerzetten van Sinterklaas als een dommige, wereldvreemde en hulpeloze leider die het ook allemaal niet meer weet is stigmatiserend en wordt door blanke managers, columnisten en gezagsdragers als uiterst kwetsend ervaren. Alsof oudere blanke mannen alleen in het arbeidsproces kunnen blijven als ze bereid zij goed pepernoten in te pakken en loodgieterswerkzaamheden te verrichten. Op deze manier is het wachten op aanslagen op blanke bejaarden.’

Ronduit schokkend noemt Asscher het bericht dat een ruime meerderheid van de kinderen (88%) de kerstman verantwoordelijk houdt voor de crisis rond het Sinterklaasfeest. 80% van de kinderen zegt niet te willen wonen in een straat waar ouders kerstmis vieren. In Amsterdam sneuvelden gisteren sneuvelden de ruiten van een juwelierszaak die reeds kerstversiering in zijn etalage had hangen. ‘Ze stonden met drie bolderkarren vol kleuters voor de deur en gooiden met knutsels. Het was beangstigend. Mijn vrouw durft al een dag niet meer de deur uit,’ aldus de winkelier.

Minister Asscher wijt de resultaten van de enquete aan een eenzijdige berichtgeving in het door kinderen en PVV-ers goedbekeken Sinterklaasjournaal, dat Zwarte Piet consequent weigert als knecht van Sinterklaas te presenteren. Asscher onderzoekt momenteel de mogelijkheden om Dieuwertje Blok voor de rechter te dagen wegens haatzaaien. Blok was niet bereikbaar voor commentaar. Naar verluidt staat zij sinds gisterenavond onder politiebewaking.

 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!