HLF8

Het grote nieuws van Prinsjesdag lekte eind vorige week al uit: de gemiddelde Nederlander gaat er dit jaar 0,1% op vooruit. Gepensioneerden, tweeverdieners en gezinnen zonder kinderen blijven steken op 0,0%. Werkenden, uitkeringsgerechtigden en gezinnen met kinderen mogen zich verheugen in 0,2%. Of andersom, dat mag ik kwijt zijn en ik vermoed dat er niemand hier in de studio is die het wel weet.
Het Museumplein zal niet vollopen met voor- en tegenstanders van de miljoenennota. De kloof tussen de 0,0%-ers en de 0,2%-ers zal geen families en vriendengroepen splijten. Er zullen geen protestmarsen komen in steden, er zullen geen boeren het Malieveld omploegen, er zullen geen landgenoten geëvacueerd moeten worden omdat ze door de Miljoenennota in acuut levensgevaar dreigden te komen, er zal geen hartverscheurende documentaire komen over het leed dat de slachtoffers van Prinsjesdag is aangedaan.
We geloven het allemaal wel, die hele miljoenennota. Nederland kijkt hoofdschuddend naar de hoedjesparade. O, O Den Haag.
Er lijken twee werelden te zijn ontstaan. De echte wereld waarin tienduizenden slachtoffers van de toeslagenaffaire nog steeds wanhopig wachten op hun geld. De echte wereld, met de Unmute us- demonstraties waarin tienduizenden mensen massaal smeken om uitleg uit Den Haag: Waarom parken wel, maar terrassen niet. Waarom voetbalstadions wel, maar schouwburgen niet. Waarom Zandvoort wel en Lowlands niet. Waarom nachtcafés dicht, maar casino’s en sekswerkers wel geopend blijven tot drie uur.
Dat is de echte wereld, waar burgers, ondernemers en burgemeesters hun schouders ophalen over WAT ER NU WEER VOOR NIEUWS UIT DE. HAAG KOMT en er maar het beste van proberen te maken.
En dan is er de Haagse wereld. De wereld waarin partijleiders na zes maanden onderling gekonkel geen spat verder zijn gekomen, nog geen inhoudelijk gesprek hebben gevoerd.
De Haagse wereld waarin een demissionair kabinet de ene na de andere onnavolgbare maatregel mag nemen zonder zich ervoor te hoeven verantwoorden.
Zes op de tien Nederlanders, zo werd deze week bekend, heeft weinig of geen vertrouwen meer in de politiek.
Er is een kloof ontstaan tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden, dat is bekend. Maar de kloof tussen Den Haag en de echte wereld is misschien nog wel veel groter.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!