DJ in Praag

De roman waar ik misschien wel het meest trots op ben als schrijver is DJ. Anders dan bij Komt een vrouw bij de dokter, De Weduwnaar en Familieopstelling valt er niet veel te huilen in de roman, want, zoals een filmregisseur zei die het manuscript had gelezen: ‘Ik snap het boek niet. Echt iedereen die er in voorkomt is onsympathiek.’
‘Dat klopt,’ zei ik, ‘dan heb je het goed gelezen.’

De grootste lul in het verhaal van DJ is een schrijver genaamd Kluun. Kluun, in het verhaal net gescheiden van Marion en vader van zoon Nils en dochter Lisa, krijgt van een televisieproducent, Ron Molenaar, de opdracht om naar Las Vegas af te reizen om daar zijn oude studievriend en superstar dj Thor, de nummer 2 van de wereld en goed voor een jaarinkomen van tien miljoen dollar, te interviewen. En dat gaat mis. Gruwelijk mis.

DJ is losjes gebaseerd op mijn favoriete film Amadeus, die ik naar schatting vaker heb gezien dan er VIPS in een DJ-booth achter de Dj staan te shinen. DJ draait, net als Amadeus, om haat, bedrog, jaloezie, hi vs low culture, talent vs middelmatigheid en om drank, seks en alle andere beschikbare genotmiddelen.

Ik heb met DJ, dat vijf jaar geleden uitkwam, een spiegel van deze tijd willen schrijven waarin roem de nieuwe God is, likes de nieuwe munteenheid en iedereen elkaar gebruikt om dat voor elkaar te krijgen. Schrijver Kluun, niet te verwarren met de echte Kluun, voorop.
Het eind van DJ, zo merkte mijn jonge collega @Ties Teurlings op, is inderdaad gebaseerd op Das Leben der Anderen.

Afijn. DJ begint aan een tweede leven. Ik popel om alle plannen, mogelijkheden en bijna zekerheden met jullie te delen, maar voor nu volsta ik met deze twee nieuwtjes.
DJ verscheen tot nu toe in het Engels (in een zogenaamde nulde druk, gefinancierd door @uitgeverijpodium en mijzelf) en in het Nederlands, maar ze komt deze zomer ook uit in het Tsjechisch, met als ondertitel: ‘”Ray Kluun, author of bestseller Třetí poločas (Love Life). A novel about a world where everyone uses everyone.”
Ook de Tsjechen hebben het boek begrepen.
En dan een ander nieuwtje, waar ik graag jullie mening over hoor: ik heb het plan om deze zomer DJ als audioboek op te nemen, compleet met geluidseffecten en muziek. Geïnspireerd door – om maar eens een andere zijstraat in te slaan – de meesterlijke audioversie van De Bourgondiërs van @bartvanloo.
Dat wordt nog wel een projectje, want niet alle rechten van de dance-tracks die ik in DJ noem en laat droppen door DJ Thor, zullen vrij zijn, maar we gaan er iets moois van maken. Plan is, als alles lukt, om voor het aanstaande @amsterdamdanceevent DJ als luisterverhaal af te hebben. U hoort van me.

Voor nu moet u het even doen met de, al zeg ik het zelf, onvolprezen soundtrack van DJ op Spotify: https://open.spotify.com/playlist/1yc4qO7DqQVuZoyKqvXnzp?si=af308774a3ba47ac

Of u bestelt een gesigneerd exemplaar van DJ in mijn webshop. Als u ook masar iets met dancve heeft en ooit met uw handjes in de lucht heeft gestaan op @Lowlands, ADE, Ibiza of gewoon thuis in de huiskamer, dan garandeer ik u dat dit het leukste boek is dat u deze zomer gaat lezen. https://kluun.nl/webshop/product/kluun-dj-gesigneerd/

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!