Www.ellyschoice.nl, een gloednieuw abonnementsysteem voor eBooks is gestart. Uitgeversgroep VBK (Saskia Noort, Herman Koch, Susan Smit, Simone van der Vlugt, Marion Pauw) en Dutch Media (toptitels als Stoner, De Cirkel en auteurs als Grunberg en James Worthy) hebben samen de dienst opgezet.
Laten we beginnen met het goeie nieuws: eindelijk een groep uitgevers die vooruit denkt ipv achteruit. Het is er, het is nieuw, er ligt een gedachte aan ten grondslag, er wordt met enkele grote partijen samengewerkt (Samsung en Cheaptickets.nl gaan Elly abonnementen weggeven), en er zijn enkele goede strategische keuzes gemaakt (niet streamen maar downloaden; een boek is dus overal te lezen). Dat is in de boekenmarkt van de laatste jaren al heel wat. Hulde.
Het slechte nieuws is dat het met de naam Elly en het gering aantal maandelijkse titels, door de uitgevers zelf geselecteerd, vooralsnog eerder een jaren tachtig-sfeer van Esso Tijgertrends, Margriet en Boek en Plaat uitademt dan van digitale vernieuwing.
Tien boeken, dat staat gelijk aan de keuze op twee pagina’s van de Boek en Plaat-gids uit 1986. En geen kwaad woord over Marion Pauw, Susan Smit en Saskia Noort, maar dit had de selectie kunnen zijn van de redactie van Telegraaf Vrouw (ja, ja, ik weet het, Herman Kochs Zomerhuis met zwembad (uit jan 2011) staat er ook tussen). Waarom niet een titel als Stoner, waarom niet De Cirkel van Eggers, een Ammaniti, een Grunberg bij de introductie? Een tikkie meer Jeroen Pauw had er wel in gemogen, Elly, maar misschien past dat niet bij je. Elly bepaalt welke tien boeken iets voor ons, lezers, zijn en dat is vooral vrouwelijk en spannend.
Wat mij verbaast en tegenvalt: een fan van een bestsellerauteur moet vijf maanden geduld hebben voor het boek beschikbaar is als eBook via Elly’s choice. Vooral dat is zo in strijd met alles wat internet is, met alles wat digitaal is. Vijf maanden wachten? Dat is leesmap, ECI, Boek en Plaat, Story bij de kapper. Maar Kluun, Netflix doet toch hetzelfde? Daar zijn films en series toch ook pas te zien maanden of zelfs jaren nadat ze in de bioscoop of op tv waren? Klopt. Maar Netflix heeft House Of Cards. Ik vermoed dat Elly in haar eerste jaar ook met exclusieve titels gaat komen, maar zoiets werkt alleen als het een erkende topauteur is. Dus de nieuwe Noort of Koch, exclusief bij Elly. En dan geen tussendoortje, maar de Nieuwe Grote Roman.
Daarnaast: anders dan bij boeken is het bij een nieuwe film een geaccepteerd fenomeen dat je ervoor naar de bioscoop moet, ondanks het feit dat we dertig jaar geleden, toen de VHS-video populaird werd, al dachten dat de bioscoop op sterven na dood was. Waarom vijf maanden wachten op een eBook bij Elly’s Choice? De keuze lijkt gebaseerd op angst voor de reguliere boekhandel. Maar het lokt uit wat de dienst wil voorkomen: illegale downloads.
Een behoudende start, maar het is in ieder geval een start en dat dient beloond. Ik hoop dat de initatiefnemers van Elly’s choice niet gestraft worden voor hun voorzichtige opzet en het daarmee gecreëerde Boek en Plaat 2.0- imago. De wet van de remmende voorsprong kan snel omslaan inde wet van de geëlimineerde voorsprong. Dus alsjeblieft, Elly, zet de pas erin, haal andere uitgevers erbij, kom met meer en vooral (minimaal 90% van de Bestsellertop60) titels.
eBooks kunnen, mogen en horen geen 12 of 15 euro te kosten. Dat valt aan geen lezer uit te leggen. Elly is met haar 35 euro voor een jaarabonnement plus 3 euro per maand voor de tien Elly-titels niet duur. Dat is een opluchting. Maar Elly mist een killer app.
De lat moet hoger, wil Elly slagen. Maar dat weten ze bij VBK en Lebowski zelf ook wel. Een beetje meer Blendle, een beetje minder Boek en Plaat alsjeblieft.