De geest van Cruijff

Er zijn maar twee bekende Nederlanders wiens dood mij emotioneel raakte alsof er een geliefde was overleden: Eberhard van der Laan en Johan Cruijff. Ik kan Zomergasten niet terugkijken zonder dat de tranen over mijn wangen lopen en als ik oude voetbalbeelden van Cruijff zie, worden mijn ogen nog altijd vochtig.

Zo. Dit was een volstrekt overbodige openingsalinea, maar hij is als disclaimer bedoeld. Voor je het weet krijg je hele hordes idioten achter je aan die vinden dat Het Woord van JC heilig is, Zijn Visie nimmer mag betwist mag worden en Zijn Naam niet ijdel zult gebruiken. Ik heb van insiders binnen de Ajax-organisatie begrepen dat je hier niet te licht over moet denken.

Nu heeft er volgens mij nog nooit iemand van AFCA in naam van Cruijff een zelfmoordaanslag gepleegd op het Centraal Station van Eindhoven en evenmin zijn mij berichten bekend van F-siders die op de Coolsingel met een vrachtwagen zijn ingereden op mensen op die niet in Cruijff geloven, dus ik waag het er toch maar op, biddend tot de Heilige Johan zelf dat hij mijn ledematen en de levens van mijn kinderen moge beschermen.

De Geest van Johan Cruijff maakt Ajax kapot.

Dat ligt niet zozeer aan Johan zelf, maar aan ons, gewone stervelingen. Net zomin dat je Mohammed kunt aanklagen omdat er mafkezen zijn die alles wat hij heeft gezegd letterlijk nemen en daarom mensen opblazen.

Ik ben het strontbeu dat onze club wordt opgeblazen door mensen die zich erop beroepen in de geest van Johan te handelen. Je zou er een hashtag aan willen wijden. #nietmijnJohan.

De enige man bij Ajax bij wie ik vorig jaar de geest van Cruijff echt kon ontwaren was ex-Feyenoorder Peter Bosz. Die Ajax verliet vanwege het geld. Wat goedbeschouwd ook volledig in de geest van Cruijff was.

De Geest van Cruijff.  What the fuck is dat?

Is die geest het aanstellen van onervaren, onbekwame bestuurders die als enige wapenfeit van hun carrière kunnen bogen op een succesvol verleden als Ajax-speler?

Is die geest het wegpesten van andere jeugdtrainers?

Is die geest het niet informeren van een RvC?

Is die geest het verkopen van je beste spelers en die niet vervangen?

Edwin van der Sar, Dennis Bergkamp en Marc Overmars zijn aardige mensen, waren geweldige Ajacieden (weer een overbodig stuk tekst als disclaimer), maar totaal onbekwaam voor de functie waar ze nu in zitten. De geest van Cruijff is een nieuw soort Vijfde Colonne, verpakt als spirituele waarheid. Een wazig geloof, waarvan iedereen zijn eigen versie belijdt.

En het ergste van alles is dat je Mohammed moeilijk kunt verwijten dat er anderhalfduizend jaar later mensen zijn die aanslagen plegen en zich op hem beroepen, maar dat Johan zelf nota bene verantwoordelijk was voor het aanstellen van deze mensen.

Johan Cruijff was als voetballer en coach een visionair.

Johan Cruijff was als organisatiedeskundige onkundig en ouderwets.

We zijn fundamentalisten die Zijn Woord tot heilig hebben verklaard, zonder te kijken hoe de echte wereld zich intussen ontwikkelt.

Het wordt tijd om wakker te worden.

—–

 

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!