‘Alles is hier oud. Wij ook.’

Aan de Amsterdamse Nachten – de lockdownseries, afl 7: Bruin café Ruk & Pluk

Janny de Bray (anno 1948) en Marijke Wijbrandts (1947) zijn de eigenaars van alcoholisch doolhof Ruk & Pluk in Amsterdam Oost. Hier is het altijd kerstmis. Het plafond van dit bruine café is dichtgesmeerd met een mengsel van goudkleurige folie, lichtjes en lampionnetjes en dat hangt daar het hele jaar door. In het midden bungelt een oude opblaas-lul. Die hoort niet bij kerstmis, maar wel bij Ruk & Pluk. Hij is een beetje aan de slappe kant. Marijke: ‘Ze roepen vaak dat we een nieuwe moeten hebben. Dan zeg ik: waarom, die ouwe lul past bij ons!’
Janny grinnikend: ‘Ja! Wij krimpen ook.’

beste bruine cafe amsterdam

Allerlaatste bruine café van Amsterdam

Beide barvrouwen waren zo verrukt met het bezoek, het eerste in maanden van lockdown, dat ze ons pas na officiële sluitingstijd lieten gaan. Kluun liet het zich welgevallen: hoe vaak word je in deze Coronatijden nou verwend, zittend op een barkruk, met koud bier geserveerd door twee vrouwen die al achter de toog stonden toen Sjakie Swart nog geen schaamhaar had.

Ga mee naar een van de allerlaatste ouderwetse bruine cafés die Mokum rijk is.

Aan de Amsterdamse Nachten wordt herdrukt in een exclusieve uitgave. Je kunt je hier inschrijven voor deze uitgave, gesigneerd door beide schrijvers.”

 

Kluun Alles is hier oud Wij ook

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!