Boekenweek 2029

Op verzoek van De Nieuws BV op Radio 1 schreven auteurs een verhaal over de Boekenweek van 2029. what is stromectol 3 mg used for? Voila.

Het zat er al een paar jaar aan te komen. De maatschappelijke weerstand tegen grootschalige gratis verspreiding van telefoonboeken en Gouden Gidsen dateerde al van het begin van de 21e eeuw.

De Telegraaf van 28 mei 2026 was de laatste krant die op voorbedrukt papier verscheen. De Volkskrant en NRC waren daarvoor al overgegaan op een volledig digitale versie, AD en Trouw waren reeds enkele jaren failliet en Het Parool was in 2018 van een dagblad een weekblad geworden.

In oktober 2014 verscheen het eerste zogenaamde hybride boek. Voor 16 euro kocht je een papieren boek en kreeg je het eBook erbij. In de jaren erna werd dit de gewoonte voor alle boeken die je kocht. Het illegaal downloaden werd hierdoor in de jaren erna praktisch een halt toegeroepen.

Toch was dit, achteraf bezien, een laatste stuiptrekking van de uitgeefwereld.

Met de introductie van de Apple iPrint in 2020 was de kwaliteit van thuisgeprinte kranten, magazines en boeken niet meer van het origineel te onderscheiden. ivermectin syrup price south africa

Daarna ging het hard.

Groen Links bracht in 2021 i.s.m. de Partij voor de Bomen een wetsvoorstel in de tweede kamer waarin het verspreiden van papier in bulk werd verboden. ‘Uit onderzoek blijkt dat nog slechts vijf procent van alle Nederlanders wel eens een krant, tijdschrift of boek van papier koopt,’ betoogde fractievoorzitter Alexander Klopping, ‘Vooral mensen van boven de veertig, die vroeger op school nog les kregen met papieren studieboeken.’

Met de komst van de iPrint en het verbod op het drukken en verspreiden van papier in bulk veranderde het landschap in het boekenvak volledig. De ene na de andere uitgeverij ging failliet. Schrijvers ontvingen voortaan automatisch van ieder gedownload en geprint boek een keurige vergoeding. Tegen 2020 was nog slechts de helft van de boekwinkels over, gespecialiseerde boekhandels met personeel dat vol passie en vakkennis advies gaven aan lezers overleefden.

Toch bleek onlangs uit een enquête dat ook in 2029 nog steeds meer dan 50% van alle lezers van kranten en boeken, zowel jongeren als ouderen, nog steeds liever van papier dan van beeldscherm te lezen.

Lola van de Klundert, een studente  literatuurwetenschappen van 19 jaar: ‘Ik heb mijn iPrint ingesteld om iedere ochtend om zeven uur alle artikelen uit de Volkskrant te printen op het formaat van de krant die ik mijn vader vroeger altijd zag lezen. Mijn zus, Roos van de Klundert, heeft vorige week gedebuteerd met een verhalenbundel: Komt een man in het verzorgingstehuis – verhalen over mijn vader, en die lees ik overdag in de trein op mijn iPad, op het toilet op mijn iPhone en ‘s avonds ligt het gebonden hoofdstuk waar ik was gebleven netjes gedrukt en gebonden bij mijn iPrint. Dat lees ik dan in bed.

Tot mijn verrassing lag er vanochtend het Boekenweekgeschenk van 2029 geprint bij. Fijn, want ik ben dol op de romans van Tamara Wieringa. Mijn vader was een grote fan van haar vader, hoe heet hij ook al weer, o ja, Tommy Wieringa. Geef mij de boeken van zijn dochter maar. ivermectin dosage for donkeys Ik ben vooral gek op haar tekeningen.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!