Alleen maar nette mensen

Als je bekend bent, verandert er een hoop. Zo ben ik onlangs gestopt met mijn vrouw in het openbaar te slaan. Dat voelde niet goed meer. Voor je het weet wordt er over je gesmoest. Mensen begrijpen het verhaal erachter niet en kijken je afkeurend aan.

Vooral in het Luxereservaat, waar je voor de prijs van een bakje Filet Americain met piri-piri kruiden bij slagerij Van Dam in de Cornelis Schuytstraat, op nummer 106, om precies te zijn (zo, weer honderd euro verdiend – Evert, ik heb het liefst weer zwart, wel graag iets discreter dan vorige keer. Doe het maar in een envelop, ik neem ‘m wel mee als ik zaterdag een bakje krabsalade kom halen.) valt het op als je je vrouw af en toe een pak ransel geeft.

U zult erom lachen, maar in de buurt waar ik woon is men helemaal niet gewend dat je je vrouw in het openbaar slaat. Er wonen alleen maar nette mensen.

Wat dat betreft kan je, als je als man je vrouw af en toe en corrigerende tik geeft, beter in Bos en Lommer of in de Baarsjes wonen, daar knikken mensen bemoedigend bij dat soort acties. Sla wel met mate, want overal waar te voor staat, is slecht, zei mijn moeder altijd. Zij werd trouwens nooit geslagen door mijn vader en reageerde dat op mij en mijn zus af door ons ook nooit te slaan.

Ik heb er over gedacht mijn vrouw een sluier te laten dragen, dat ze niet herkenbaar is voor andere mensen en zich zodoende niet hoeft te schamen als ik haar onverhoopt toch een pets geef waar anderen bij zijn, want de schaamte is vaak het ergste, lees ik altijd in folders over slachtoffers van huiselijk geweld. Dus een gekke gedachte is het niet, een sluier of een beetje hippe burka. Zo lelijk zijn die dingen heus niet meer.

Maar mijn vrouw vond het geen oplossing. Met een sluier valt het juist des meer op, legde ze uit. Daar gaan mensen juist iets achter zoeken. Het wordt dan meteen zo’n statement, in een buurt waar het straatbeeld zo’n beetje is zoals Geert Wilders dat het liefst ziet. Heel af en toe zie je wel eens een hoofddoek hier, van een au pair of een werkster, en vorig jaar was er op het straatfestival nog een Braziliaanse band.

Daarom heb ik besloten mijn vrouw niet meer in het openbaar te slaan.

Het zijn de minder leuke kanten van het BN-er-schap.

 

 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!