#6 Iedereen heeft recht op zijn eigen problemen.

In Help, ik heb een puber! beschrijf ik vier oudertypes: de volwassen ouder, de neushoorn, de struisvogel en het buideldier.

‘Het buideldier is een ouder die alles doet om te voorkomen dat er ook maar iets misgaat met de puber. Deze ouder is ochtendwekker, kok, butler, schoonmaker, planner, agenda, bank en verzekeraar ineen. Het buideldier behoort tot de zogenoemde curling ouders, ouders die als een gek het ijs voor de curling schijf staan te boenen zodat het kind lekker door kan glijden, zonder enige wrijving van het ijs des levens. (…)

Het buideldier is ervan overtuigd dat de puber volslagen hulpeloos is, een grote peuter die problemen zelf niet kan oplossen. (…) Een puber van een buideldier krijgt niet eens de kans om van zijn fouten te leren, omdat het buideldier er alles aan doet om fouten en foutjes, rampen en rampjes, tegenslagen en tegenslagjes te voorkomen.’

De tweede pubertijd in het leven wordt wel The Second Hill genoemd. Hij begon bij mij zo na mijn vijftigste, een leeftijdsfase waarin ik me voor de tweede keer ging afvragen wie ik eigenlijk was en wat ik wilde in het leven.

Het was een confronterende, soms pijnlijke, maar vooral verhelderende levensfase. Ik ben gelukkiger dan toen ik vijftig was, ik weet wie ik wil zijn en ik weet ook dat ik nooit uitgeleerd raak.

Misschien is het leven wel één langgerekte puberteit, waarin we onszelf steeds opnieuw proberen te definiëren. Anderen kunnen daarbij helpen, maar ook als volwassene heb je niet zo gek veel aan buideldieren om je heen.

“People never learn anything by being told, they have to find out for themselves,” schrijft Paulo Coelho in Veronika decides to die. Het is een waarheid als een Coelho.

Iedereen heeft recht heeft op zijn eigen problemen én op de wijze waarop hij of zij ze al dan niet, vroeger of later, met meer minder succes, te lijf gaat. Ik gun iedereen, puber of volwassene, voldoende problemen.

——-

Over 54 weken word ik zestig.

Ik heb mezelf de opdracht gegeven om in zestig weken zestig mijmeringen te schrijven. Verhaaltjes over ouder worden, over dingen anders zien, dingen anders doen, het leven anders bekijken. Zie het als dagboek zonder slot.

#60thingsivelearned Dit is nummer #6 

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!