#4 Be nice or go away.

Het was op een marktplein in Trogir, een havenstadje aan de baai van Kastela, vlakbij Split. Samen met een vriend en enkele duizenden Kroaten stond ik, getooid in een rood wit-geblokt shirtje, te kijken naar de finale van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Kroatië speelde tegen Frankrijk, en verloor. Het mocht de pret niet drukken, de trots dat Kroatië de finale had bereikt won ruim van de teleurstelling dat ze verloren.

Mijn vriend en ik hadden die middag niet te klagen over populariteit. Mensen vinden het best lollig als je vertelt dat je speciaal naar hun land bent gereisd om daar de finale te kijken. Ik kreeg in die middag meer bier aangereikt dan tijdens vier dagen carnaval in Kielegat.

Na de wedstrijd namen onze nieuwe vrienden ons mee naar een van de kroegen op het plein. Boven de deur hing een houten bord met een tekst. ‘Be nice or go away’.

Be nice or go away. Ik heb het direct als mijn adagium geadopteerd, in het echte leven en op social media.

Van Twitter had ik al lang afscheid genomen, ik had er genoeg van mijn tijd te besteden aan het absorberen van verwensingen en prietpraat van mensen met namen als @Dutchpride935, @Anonymusje en @burp391a3. Mijn @kluun-account op Twitter wordt al tien jaar beheerd door anderen, ik kijk er nooit op.  

Op LinkedIn, Instagram, Facebook en TikTok worden minder haatdragende meningen geboerd, maar zo heel af en toe steekt er eentje de kop op. Dan bedank ik hem of haar (je weet het vaak niet, met zo’n avatar van een vlag of stripfiguur) voor de bijdrage en wens ‘m een prettige voortzetting van het leven, maar wel zonder mij. 

Be nice or go away. Ik hou er me strikt aan. Het scheelt me een hoop frustratie, boosheid, verdriet en tijd. Tijd die ik overhoud voor de mensen waar ik echt van hou en nieuwe, aardige mensen die mijn pad kruisen. 

————– 

Over 56 weken word ik zestig. 

Ik heb mezelf de opdracht gegeven om in zestig weken zestig mijmeringen te schrijven. Verhaaltjes over ouder worden, over dingen anders zien, dingen anders doen, het leven anders bekijken. Zie het als dagboek zonder slot. 

Sixty Things I’ve Learned. Dit is #4.

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF VAN KLUUN!