/ Zes woorden (ja, alweer)

Dat half Nederland bezig is met het schrijven aan iets dat ooit een roman moet worden (nou ja, moet, eigenlijk zit niemand er op te wachten, maar laat dat u niet weerhouden, dat deed ik ook niet, tot grote ergernis van enkele de meeste recensenten) , moge als bekend worden verondersteld, maar dat u en masse warm zou lopen, dat hadden we nooi-….

Natuurlijk hadden we dat wel verwacht. Ik schreef het vorige week al: Six word stories zijn de Sudoku van het geschreven woord.

Bij mij begint het meestal met een idee dat, nadat ik het opgeschreven heb, g#!*:( dan altijd acht, negen of nog meer woorden blijkt te bevatten. Bij geen enkele vorm van schrijverij kan het adagium schrijven is schrappen zo letterlijk opgevat worden als bij de Zeswoord-verhalen.

En er is een verschil, ons inziens, tussen een verhaal en een zin/dichtregel/geinige one liner/filosofische bespiegeling van zes woorden. Bij een verhaal van zes woorden moet de lezer het gevoel hebben dat er, ondanks dat het niet is beschreven in de zes betreffende woorden, iets aan die zes woorden vooraf is gegaan en dat er daarna nog iets gebeurt. Daar waar men bij een goede roman of literaire brief kan zeggen dat de schrijver iets tussen de regels door moet laten lezen is, moet er bij een goed zeswoord-verhaal juist iets voor en na de regel te lezen zijn. Neem Hemingway.

Daarom daag ik u nogmaals uit en we verloten daarbij 5 x 2 vrijkaarten voor de laatste Nightwriters van dit seizoen, a.s. donderdag in Panama(met Ronald Giphart, Saskia Noort, Maarten Spanjer, Christophe Vekeman, Kluun, Bastiaan Ragas en DJ Bart Thimbles).

Kortom: kijk nog eens kritisch naar uw inzending van vorige week. Als u, na het lezen van het bovenstaande, nog immer  tevreden bent: copypaste hem nogmaals en zet hem hieronder. Of denk, schrijf en schrap nog even verder…

De prijswinnende zeswoordverhalen worden donderdag in Panama voorgelezen. U bent dan in goed gezelschap, want ook de zeswoordverhalen die de afgelopen weken zijn ingestuurd door A.F.Th., Tommy Wieringa, Kader Abdolah, Herman Brusselmans, Renske de Greef, Tom Lanoye, Martin Bril, Joost Zwagerman, Marcel Möring, Stefan Brijs en Susan Smit worden voorgelezen.

 

Naar boven