/ Voor drie euro

Ik wil u niet jaloers maken, maar deze week, terwijl u aan het werk was (daar mag ik bij Telegraaf-lezers toch van uitgaan) was ik aan het schaatsen. Buiten, op natuurijs, de hele week. Maandagmiddag, dinsdagmiddag, woensdagmiddag met de kinderen en vrijdagmiddag. Donderdag kon ik niet, mocht dit u enige troost geven.
In een concurrerende krant stond de week ervoor een foto op de voorpagina van een typisch Hollands polderlandschap, met een schaatsend figuur erop. Boer Jan heette hij en boer Jan had de volgende wijsheid: ‘Van mijn vader heb ik geleerd dat je moet gaan schaatsen als je kunt schaatsen en moet zwemmen als je kunt zwemmen.’ Wat heb je daar als schrijver nog aan toe te voegen? Vorig weekend hoopte ik al op natuurijs, zo schreef ik in mijn column van afgelopen zaterdag, maar toen was het bloedjelink. IJsmeesters die live door het ijs zakten, weermannen die waaghalzen voor gek verklaarden. En toen kwam zondag de sneeuw. Einde schaatskansen.
Maar het weer had buiten de vrijwilligers van de schaatsverenigingen gerekend. De snowbusters. Op de Stille Plas bij Tienhoven, tegen de Loosdrechtse Plassen aan, hadden vrijwilligers een ronde sneeuwvrij gemaakt. Op de plas was een pad van twee meter breed vrijgemaakt, over de volle ronde met een omtrek van vier kilometer. Met de hand, met houten sneeuwschuivers. Dinsdag was ik er, met een paar honderd andere gelukkigen die net als ik rondje na rondje genoten van puik schaatsijs, in de winterzon. Mooier wordt Nederland niet. De grijns op mijn gezicht was er dagenlang niet van af te slaan.
Maandag was ik op de baan van de IJs- en Inline Skateclub Purmerend. Ook daar had het de hele zondag onzinnig hard gesneeuwd, dik tien centimeter lag er toen het donker was. Op zondagavond ging men er aan de slag. Op maandagochtend was de hele wedstrijdbaan van 400 meter omtrek over de volle breedte volledig sneeuwvrij.
Ik ben niet zo’n verenigingsmens en dus ben ik ook geen lid van de IJs- en Inline Skateclub Purmerend. Als introducé moest ik drie euro entree betalen.
Hierbij bedank ik nogmaals de mannen met de schuivers, dat ze op zondagavond en maandagochtend urenlang hebben staan sneeuwschuiven. Om ons, buitenstaanders, niet-leden, onze rondjes sneeuwvrij te kunnen laten schaatsen.
Voor drie euro.

Naar boven