/ So You Think You Can Write

Onze schoone Nederlandsche taal verloedert. We lezen amper, we kunnen geen normale zin meer formuleren en al helemaal geen zinnen van meer dan vier woorden achter elkaar in een logische volgorde op papier zetten.
Woorden en zinnen korten we op onbegrijpelijke (LOL, HVJ, OMG) wijze af of ze worden in een Suri-maro-antilli-nederlands straattaaltje verbasterd. Dat is desastreus voor ons cultureel erfgoed. Binnenkort hebben we binnen onze landsgrenzen Google Translator nodig om elkaar te begrijpen.
De oorzaak? De straattaal van de jeugd van tegenwoordig en bands als De Jeugd van Tegenwoordig natuurlijk, maar eerst en vooral de online en social media. En daarom zijn we met z’n allen onze taal aan het vernachelen.
Zeggen taalpuristen en andere mensen die geen idee hebben hoe een iPhone werkt.
Dit is onzin.
Pertinente onzin.
Taal verandert nu eenmaal, en dat is goed. Lees Van den Vos Reynaerde nog maar eens. Veel succes. De taal van nu is kort, snel, van iedereen. Mijn dochter giert om de groeps-WhatsAppjes van haar vriendinnenclubje. Mijn moeder is de koningin van de puntige oneliner. Ze stuurt sms’jes waarbij ik vaak (weliswaar soms door de autocorrectie) hardop in de lach schiet. Mijn vrienden zijn grappiger en gevatter met het geschreven woord dan ik ooit had gedacht. Om het kortebaan-schrijven van Facebook, Twitter en sms moet ik vaker lachen dan om de boeken die ik voor mijn literatuurlijst moest lezen (met uitzondering van Cremer, Wolkers, Elsschot en Nescio).
Daarbij: schreef u in de vorige eeuw ooit wel eens iets, behalve een sollicitatiebrief, kerstkaart of boodschappenbriefje? Vroeger schreven alleen meisjes van veertien. In dagboekjes. Voor zichzelf.
Sinds mail, sms en social media is het schrijven gedemocratiseerd. Als wij met Nightwriters een SixWordStory-wedstrijd uitschrijven, krijgen we duizenden inzendingen binnen. Uitgevers ontvangen wekelijks stapels manuscripten van mensen die een boek hebben geschreven.
We schrijven weer. Dat is de verdienste van email, van weblogs en social media. En ja, het merendeel is bagger. En ja, spelling en grammatica zijn vaak om te huilen. Maar uit die duizenden, tienduizenden schrijfsels komt deze eeuw de nieuwe Max Havelaar, de nieuwe Ontdekking van de Hemel, de nieuwe Titaantjes, de nieuwe Turks Fruit.
Het wachten is op een tv programma. So You Think You Can Write. Hierbij solliciteer ik schriftelijk naar de positie van jurylid.

Naar boven