/ En De Vergeelde Boekenlegger gaat naar…

U heeft er de afgelopen drie weken lustig op los gestemd. Uit een lijst van twintig (door ú) genomineerde Nederlandse en internationale romans kon u de winnaar van De Vergeelde Boekenlegger kiezen.

U mocht meerdere stemmen uitbrengen. Alle boeken die u ooit heeft aangeschaft, op aanraden van vrienden, collegae, recensenten en andere mensen die het doorgaans toch goed met u voorhebben, en die daarna alras deels of geheel ongelezen in uw boekenkast zijn beland. Romans die taaier dan de baard van Sinterklaas en ontoegankelijker dan de telefoongids van Shanghai bleken: De Meest On(uit)gelezen Roman Aller Tijden 

Er kwamen rond de 3500 stemmen binnen. Buiten de twintig genomineerden kregen ook de Bijbel, de Koran, Pinkeltje en de Gouden Gids van Groot Amsterdam (2004-2005) enkele stemmen, maar dat zijn geen romans, bij mijn weten.

Welnu, U heeft recht gesproken. Hier is de volledige ranglijst voor De Vergeelde Boekenlegger.

1. De Kleine Vriend – Donna Tartt – Tien jaar deed Donna over de opvolger van De Verborgen Geschiedenis. Recensenten waren lyrisch over het resulaat. De Bezige Bij haalde La Tartt naar Nederland, gooide er een zootje reclame tegenan waar Unilever nog een puntje aan zou kunnen zuigen en ziedaar: het boek ging met honderdduizenden tegelijk over de toonbank. En daarna, zo blijkt, richting boekenkast, voorzien van een optimistisch ezelsoor ergens rond blz. 128, om er nooooooit meer uit te komen. De Kleine Vriend van Donna Tartt is met vlag en boekenlegger de winnaar van de titel Meest On(uit)gelezen Roman Aller Tijden.

2. De Ontdekking Van De Hemel – Harry Mulisch – De enige Nederlandse roman in de top 5. Sommige lezers verklaarden mij (en dus u) voor gek dat het magnum opus (zo heet dat, als je het dikste boek van je hele oeuvre hebt geschreven) van de Dante van het Leidseplein überhaupt genomineerd was. Ik weet het, ik weet het, DOvdH zou boven iedere discussie verheven moeten zijn. Het is briljant, als je het helemaal uitgelezen hebt, schijnt. Velen onder u kwamen niet zo ver. Harry zelf zal dat overigens worst wezen, zo schreef hij al eens.

3. In De Ban Van De Ring – JRR Tolkien – Geschreven in een tijd dat mensen nog zin hadden in een strekkende meter boek. gelukkig hebben we nu bioscopen (en dan duurt het nóg 3 x 3 uur)

4. De Slinger Van Foucault – Umberto Eco – Filosofisch geneuzel opde vierkante milimeter. Hier was Plato himself bij in slaap gekukeld.

5. De Celestijnse Belofte – James Redfield – Inspirerend verhaal (toeval bestaat niet) verpakt in een draak van een roman. Ik vond het nog wel enigzins te klagen, u vond dat die James Redfield wel heel strak in de zweefmolen zat.

6. De Duivelsverzen – Salman Rushdie

7. Max Havelaar – Multatuli

8. De Naam Van De Roos – Umberto Eco

9. De Avonden – Gerard Reve

10. IM – Connie Palmen

11. De Asielzoeker – Arnon Grunberg

12. Zen En De Kunst Van Het Motoronderhoud – Robert Pirsig

13. Het Bureau – J.J. Voskuil

14. Wilde Zwanen – Jung Chang

15. Gewassen Vlees – Thomas Rosenboom

16. De Da Vinci Code – Dan Brown

17. De Movo Tapes – AFTh 

18. De Langverwachte – Abdelkader Benali

19. Glamorama – Bret Easton Ellis

20. Van Oude Menschen, De Dingen (enz) – Couperus

Naast deze twintig genomineerde romans werden Ulysses (James Joyce), Ilias (Homerus), Honderd Jaar Eenzaamheid (Marquez) en het hele oeuvre van Tom Wolffe en Herman Brusselmans (hoe durft u?!?) opvallend vaak genoemd.

Klik hier voor commentaren op de uitslag, hier voor de wijze waarop de twintig nominaties tot stand kwamen en hier voor reacties op de genomineerde romans.

Naar boven